Verduurzaming RWZI Tiel

Dat BESIX aannemer was van project “Optimalisatie slibgisting RWZI Tiel’’ wist ik, maar ik had nooit gedacht dat ik gevraagd zou worden voor een vervolgproject hierop. Na de inbedrijfstelling vande 100% energie neutrale RWZI Tiel is BESIX verzocht om – middels een bouwteam samenwerking– óók de verwerking van het restproduct van de waterzuivering (slib) te verduurzamen. Duurzaamheid is een brede term, maar vanuit mijn rol als werkvoorbereider kan ik altijd (en doe bewust) een bijdrage leveren binnen mijn werkveld. Denk aan energiebesparing door optimale inzet van materialen of het gebruik van duurzame energie binnen projecten.

Dirk Verhagen
Werkvoorbereider BESIX Nederland

De kracht van open samenwerking

Het waterschap verzocht BESIX mee te werken aan het ontwerpen, realiseren en inbedrijfstellen van een nieuwe slibontwateringsinstallatie, middels een vele malen modernere maar vooral duurzamere techniek, namelijk centrifugeren. Voorheen werd het vrijkomend slib ontwaterd middels een oude kamerfilterpers, waarvan het rendement – maar ook de methode – verouderd was. Door het centrifugeren van slib wordt zoveel als mogelijk water afgescheiden en daarmee blijft er een percentage drogestofgehalte over als restproduct. Slibafvoer is namelijk een belangrijke schakel bij rioolwaterzuiveringen.

Ik had weleens gehoord van deze technieken maar inhoudelijk was deze sector een totale nieuwe wereld voor mij, desondanks bleek dit geen blokkade te zijn. Het team BESIX/waterschap Rivierenland werkte dusdanige in een open samenwerking dat we elkaar aanvulde met elkaars sterkte. Ik was versteld van de kennis van mijn BESIX collega’s van entiteit Milieu, maar ook op de manier waarop je naar duurzame energie kunt kijken. Gaandeweg het project realiseerde ik meer en meer waarom ik aangesteld was voor deze functie. Mijn expertise vanuit infra projecten hebben we weten in te zetten, zo hebben we uitvoeringsmethodes toegepast die minder materieel vereiste dan beoogd was én was de installatie conform de ambitieuze doelstelling van het Waterschap tóch tijdig operationeel.

Feiten

De inbedrijf gestelde installatie is meermaals geoptimaliseerd, wat uiteindelijk resulteerde in een drogestofgehalte van 25%. Ten opzichte van de oorspronkelijke installatie is dit een serieus forse duurzame besparing, procentueel 5,5% wat op jaarbasis circa 2.500 ton slibkoek afvoer bespaard. We hebben hiermee een mooie bijdrage geleverd aan de milieudoelstellingen zowel van waterschap Rivierenland als die van BESIX.

Member of logo