Nijkerkerbrug weer open voor alle verkeer

5 september 2018

Maandag 27 augustus is de Nijkerkerbrug tijdens een officieel moment weer opengesteld voor alle verkeer. De 50-tonsbeperking is opgeheven, de onderdoorgang bij de Slingerweg is verhoogd tot 4,50 meter en de brug gaat de komende dertig jaar weer mee.

Tijdens de openingshandeling gaven directeur Rijkswaterstaat Midden-Nederland Ype Heijsman, gedeputeerde van Provincie Flevoland Jan de Reus, en commercieel directeur van BESIX Alexander Heeren, complimenten aan het projectteam over de manier waarop zij de samenwerking vormgaven om tot dit resultaat te komen. ‘Zonder de inbreng van de aannemer hadden we de brug niet op deze manier kunnen versterken’, aldus Heijsman. De gedeputeerde noemde de Nijkerkerburg ook wel ‘de kiezelsteen in de schoen van een gedeputeerde’ omdat de N301 een zeer belangrijke schakel is voor de provincie die nodig moest worden aangepakt.

Het projectteam gaf vervolgens een uitleg over de versteviging van de constructie en het vervangen van een brugdeel. De pijlers zijn versterkt door het aanbrengen van zelfverdichtend beton rondom de bestaande betonconstructie, de prefab liggers zijn versterkt door een combinatie van koolstof lamellen en spuitbeton. In de oude delen van de pijlers wordt corrosie van de wapening tegengegaan door kathodische bescherming.. De officiële openstelling van de brug werd letterlijk gemarkeerd door het bord met de 50t aanduiding uit de grond te trekken.

Aan de wens van klant en de omgeving om zo min mogelijk hinder te veroorzaken werd gehoor gegeven door het project. Uiteindelijk is de gehele brug twee weekenden gesloten geweest voor wegverkeer, het vaarverkeer kon ten alle tijden doorvaren. Het eerste weekend was de brug gesloten voor auto -en vrachtverkeer. Voetgangers, fietsers en scooters konden gebruik maken van één fietspad. Het tweede weekend heeft een pontje fietsers en voetgangers naar de overkant gevaren. Auto’s en vrachtwagens zijn dit weekend omgeleid via een alternatieve route. Door voor het overgrote deel te werken vanaf de onderkant van de brug is deze hinder voor het verkeer het afgelopen jaar minimaal geweest.

Met het openstellingsmoment zijn de constructieve werkzaamheden afgerond en is de brug gereed. De komende weken wordt de bouwlocatie opgeruimd en het terrein weer hersteld.


Activiteit

Infrastructuur
Member of logo