Benieuwd naar mijn verhaal?

"Werk & privé is bij mij echt in balans"

Wie ik ben?

Ik ben Marie-Jose Knape en werk sinds 2014 bij BESIX. Bij BESIX ben ik gestart in de functie als openstellingsmanager bij de renovatie van de Velsertunnel. Destijds was dit een nieuwe rol binnen een tunnelproject en was dit de reden om voor BESIX te kiezen.

Als openstellingsmanager was ik verantwoordelijk voor het proces rondom het verkrijgen van de omgevings- en openstellingsvergunning voor tunnels. Hierbij gaat het om afstemmen met verschillende stakeholders met als doel op tijd de openstelling van de tunnel te realiseren. Om dit te realiseren heb ik de verbinding gezocht tussen de techniek (technische installaties) en de omgeving. Zodat ook stakeholders, waaronder het bevoegd gezag, begrijpt hoe het tunnelsysteem veilig functioneert.

Omgevingsmanagement & mijn rol

Nu ben ik inmiddels bijna 2 jaar omgevingsmanager bij het project ViA15. Als omgevingsmanager ben ik de verbindende schakel tussen zowel het project met de omgeving als tussen de bouwcombinatie en de klant Rijkswaterstaat en andere stakeholders zoals gemeenten en bewoners. Voor mij persoonlijk is dit de kans om de verbreding op het gebied van stakeholdermanagement en klantcontact op te zoeken. Mijn opgedane ervaring van de jaren als openstellingsmanager kan ik inzetten, waarbij ik word uitgedaagd met nieuwe omgevingsvraagstukken.
Omgevingsmanagement bestaat uit verschillende aspecten als publieke en privaat rechtelijke toestemming (o.a. vergunningen), conditionering, communicatie, verkeer en stakeholdermanagement.

Wat houdt deze functie in?

In de rol van omgevingsmanager ben je voortdurend bezig de verschillende belangen bij elkaar te brengen. Kansen uit de omgeving waarnemen en benutten in samenwerking met onze opdrachtgever en de omgevingsrisico’s mitigeren. En dan niet te vergeten de interne stakeholders, mijn collega’s. De projectdoelen voor ogen houden en daarbij ook de belangen van de omgeving benutten. Als het lukt om die binnen de gestelde tijd en middelen bij elkaar te brengen heb je vanuit mijn oogpunt een goed resultaat neergezet. Dit geeft mij energie.

De ervaring en kennis van de tunnelprojecten laat ik niet helemaal los. Als participant van het Centrum Ondergrond Bouwen (COB), werk ik mee aan de ontwikkellijn digitalisering. De ervaring vanuit de tunnelprojecten en specifiek bij De Groene Boog (A16 Rotterdam) met de ontwikkeling van een digital TWIN neem ik hierin mee. Het op deze manier toepassen van gedane kennis en aansluiting te houden bij dit netwerk voor BESIX ervaar ik als meerwaarde.

 flexibiliteit ten aanzien van de werk / privé balans

Vanuit BESIX krijg ik de vrijheid om binnen een project te ontwikkelen en samen met mijn team een strategie uit te zetten. Tevens heb ik het afgelopen jaar de kans gehad om een training op het gebied van strategisch omgevingsmanagement te volgen.
De collegialiteit van BESIX collega’s ervaar ik als erg fijn. Er is altijd wel iemand waarmee je even kunt sparren binnen het omgevingsteam, maar ook zeker daarbuiten. De lijnen binnen BESIX zijn kort, dit ervaar ik als prettig. Het grootste deel van mijn BESIX tijd ben ik op de projectlocaties te vinden (of tegenwoordig vanuit huis…), maar als ik naar Dordrecht op kantoor kom, dan voelt dit als een veilige basis met een positieve werksfeer. De vrijheid die ik krijg om mijn eigen werk in te delen verhoogt voor mij de flexibiliteit ten aanzien van de werk / privé balans, als moeder van twee jongens van 5 en 3.

Mijn vrije tijd

In mijn vrije tijd ga ik graag samen met mijn 3 mannen op pad naar het bos of gewoon een rondje in de Betuwe. Daarnaast geniet ik van de momenten om zelf even (vroeg in de ochtend) buiten te sporten, fietsen, hardlopen of wandelen. Evenals het er op uit gaan met vrienden onder een genot van een hapje eten. Samen zijn met mijn dierbaren en naar elkaar omkijken vind ik belangrijk. Vooral in deze tijden is het soms een kunst om de verbinding te houden.

 
Member of logo