Nieuwbouw Hogeschool Utrecht klaar voor het nieuwe studiejaar

12 juli 2018

BESIX en Strukton Worksphere leveren vol trots de nieuwbouw van Hogeschool Utrecht op. Zeven instituten van Hogeschool Utrecht starten het studiejaar 2018/2019 in een gloednieuw gebouw. Deze duurzame nieuwbouw van 22.000 m2 opgebouwd uit 7 verdiepingen, met 13 (rol)trappen ... vanuit een groots atrium voor 5.800 studenten is gerealiseerd door het consortium Spark, een samenwerking van BESIX Nederland en Strukton Worksphere, naar een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Spark blijft na oplevering nog 15 jaar betrokken voor het technisch beheer en onderhoud.

Traditioneel is een onderwijsgebouw een verzameling van klaslokalen, een aula en een kantine. BESIX Nederland en Strukton Worksphere gaven vorm aan de opdracht van ontmoeten en verbinden en realiseerden een ultieme verblijfsplek voor studenten en medewerkers, met een mooi design, een transparant karakter en vanaf iedere plek in het gebouw zicht op buiten. Design & Build manager Twan Strijbos: “Het overall projectdoel is het ontwerpen, realiseren en onderhouden van een bijzonder goed, functioneel, kwalitatief en duurzaam onderwijsgebouw. We hebben dit gebouw echt samen met de Hogeschool neergezet in een zeer open en transparante samenwerking gebaseerd op vertrouwen en telkens vanuit het overall projectdoel redenerend”.

Opvallend zijn de kanariegele roltrappen. Andere hoogstandjes zijn het modulaire binnenwandsysteem met geluidsisolatie en -absorptie en de schil van zonnepanelen op het dak die alle installaties aan het zicht. Kers op de taart zijn 11 daktuinen, waar studenten kunnen studeren voorzien van alle faciliteiten. Op de begane grond zijn er zogenaamde ToGo Areas voor koffie en lunch en diverse horecaconcepten gerealiseerd. Het gebouw is hiermee volledig ingericht en toegerust op de verbinding met en van studenten. Je kunt er verblijven, lezen, studeren een praatje maken, samenwerken… waarom zou je er nog weggaan?

Vandaag op 12 juli draagt consortium Spark de sleutel over aan de Hogeschool Utrecht. Op 3 september start het studiejaar. In het najaar vindt de officiële opening plaats

Gasloos, duurzaam en BREEAM- Excellent

De nieuwbouw van de Hogeschool Utrecht is een gasloos gebouw dat nagenoeg voldoende energie opwekt voor eigen gebruik, met slechts een bescheiden elektrische verwarmingsketel als achtervang voor de verbruikspieken. Duurzame keuzes als led-verlichting, een WKO, zonnepanelen, daglichtregeling en CO2-gestuurde ventilatie, warmteterugwinning in luchtbehandelingskasten, vuilwerende gevelbekleding, waterbesparende kranen en regenwaterinfiltratie dragen bij aan een duurzame omgeving, waardoor de nieuwbouw de 4-sterren van BREEAM-Excellent (gecertificeerd) ruim verdiend.

Prestatiecontract

De opdracht voor dit gebouw werd naar de markt gebracht als een prestatiecontract (UAV-GC). Consortium Spark, tekende voor het ontwerp, de realisatie en 15 jaar onderhoud en beheer van dit gebouw. Activiteit

Gebouwen

Categorie

Scholen
Member of logo