Open Innovatie

Potentieel baanbrekende initiatieven van onze werknemers en partners stimuleren

INNOVATIE

De geschiedenis van BESIX is er een van innovatie en pionierswerk. Innovatie is dan ook een van de zes pijlers van de strategie van de Groep, BESIX Forward. Daarom gebruikt de Groep vandaag als eerste de nieuwste technologieën in de bouwsector.

BESIX heeft zowel interne als externe initiatieven. Ze biedt haar klanten geavanceerde technische, technologische en duurzame oplossingen – zowel voor het ontwerp en de bouw van hun projecten als voor de exploitatie en het onderhoud op lange termijn – die een verschil maken bij het traject en de ervaringen van de klant.

LAATSTE NIEUWS

DIGITAAL ONTWERP

BESIX Engineering, het inhouse ontwerpbureau van de Groep, omarmt voortdurend nieuwe technologieën om de kwaliteit van haar werk te verbeteren, en in het bijzonder het ontwerpproces voor de projecten van BESIX-klanten. De technologieën omvatten het parametrische ontwerp en Building Information Management (BIM).


Parametrisch ontwerp

BESIX Engineering is een pionier op het vlak van ontwerpen die op de computer worden gemaakt. Dat is ook het geval voor het parametrische ontwerp, waarbij gebruik wordt gemaakt van algoritmen en artificiële intelligentie om de ontwerpkwaliteit te verbeteren, het risico op fouten te verkleinen, meer ontwerpen te testen en steeds complexere projecten uit te voeren.

Building Information Management (BIM)

In het eerste decennium van de 21e eeuw was BESIX Engineering een pionier op het gebied van BIM. In de ontwerpfase houdt BIM in dat er een digitaal 3D model van het project wordt gemaakt voordat er wordt gebouwd. Hierdoor kunnen fouten worden opgespoord, kan het project worden geoptimaliseerd, kunnen hoeveelheden en kosten worden geraamd en kunnen planning en methoden worden voorbereid. In 2017 kreeg BESIX als tweede bouwbedrijf in Europa het certificaat voor BIM level 2 en in 2020 werd het gecertificeerd voor ISO 19650, de eerste wereldwijde norm voor BIM. BESIX won ook regelmatig de hoofdprijzen op de Benelux BIM Awards.

De expertise van BESIX wordt gebundeld via verschillende experten in hun vakgebied, zoals docenten aan Belgische universiteiten, de voorzitter van de raad van bestuur van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf en een lid van de raad van bestuur van PropTech Lab.

BIM

Meer info: BESIX Engineering

DIGITALISERING VAN HET BOUWPROCES

Digitalisering biedt ongeziene oplossingen om het bouwproces te verbeteren, met een directe en positieve invloed op de klanten van BESIX. Ze draagt bij tot een beter bouwbeheer en -controle, de naleving van de kosten en planningen en een kleinere ecologische voetafdruk van de werf.


Digitale Monitoring

 

BESIX maakt gebruik van gecentraliseerde digitale platformen die de dagelijkse controle en monitoring van projecten sterk verbeteren. Deze platformen zijn gebaseerd op een slimme verbinding tussen de gegevens die op de werf aanwezig zijn, zoals hoeveelheden, kostenbeheersing, prestaties van de werknemers en de algemene planning. Dankzij al die gegevens, die beschikbaar zijn op één enkel gebruiksvriendelijk platform, kan de voortgang van het project op tijd worden opgevolgd en kunnen problemen vrijwel onmiddellijk worden opgespoord en opgelost.

 

BIM wordt ook op de werf gebruikt voor het beheer van de bouwfase. De modellen van BIM maken het mogelijk om de verschillende partijen beter voor te bereiden, te beoordelen en te coördineren. Het is ook een dynamisch samenwerkingsplatform waarop alle stakeholders toegang hebben tot hetzelfde model, wat de communicatie en informatie-uitwisseling verbetert.



Digital on site

Digital Mapping

Omarmen van innovatieve tools

BESIX gebruikt een brede waaier van technologieën voor haar bouwwerven. Naast de diensten die intern door haar teams worden ontwikkeld, werkt de Groep samen met verschillende bedrijven en start-ups van over de hele wereld.

De technologieën gaan van het digitaal in kaart brengen van renovatieprojecten en de toepassing van robotica tot het gebruik van het Internet of Things, bijvoorbeeld om in realtime de rijpheid van beton op te volgen of om de organisatie en de veiligheid van de mensen op de bouwwerf te verbeteren. BESIX is ook een van de eersten die Conneqtr, gebruikt, een initiatief dat verschillende spelers uit de Belgische bouwsector samenbrengt. Het initiatief omvat de digitalisering van de administratieve processen op bouwwerven, meer bepaald de registratie van arbeiders en de levering van materialen.

BESIX 3D

BESIX 3D is een afdeling binnen BESIX die gespecialiseerd is in 3D-betonprinten, een technologie met als voordelen een kortere bouwtijd, meer vormvrijheid en minder afval. Zo heeft BESIX 3D in Dubai bijvoorbeeld de grootste 3D-betonnen gevel ter wereld gebouwd.

Meer info: BESIX 3D - de innovatieve 3D-betonprintoplossingen van BESIX Group.

A video produced by the European Technology Chamber (EUTEC)

Verkleinen van de ecologische voetafdruk

Solar panel on DUT

BESIX probeert de ecologische voetafdruk van haar bouwwerven te verkleinen. Een van de initiatieven van het bedrijf is ’s werelds grootste installatie voor zonne-energie op een bouwwerf, geïnstalleerd in samenwerking met Enerwhere om de bouw van de Dubai Uptown Tower van elektriciteit te voorzien.

In Nederland heeft BESIX niveau 5 op de CO2-Prestatieladder, een initiatief dat het bedrijf promoot om uit te breiden naar andere Europese landen. Dit initiatief stimuleert bedrijven om de CO2-uitstoot van hun activiteiten, projecten en waardeketen structureel te verminderen.

Op het vlak van afvalbeheer heeft BESIX meegewerkt aan de oprichting van het Belgische platform Werflink, dat bestaat uit de uitwisseling en verkoop van overtollige materialen en bouwafval. BESIX gebruikt ook verschillende technieken om haar bouwafval zo veel mogelijk te beperken, voornamelijk met het Last Planner System®.

SLIMME GEBOUWEN EN ACTIVABEHEER

BESIX biedt haar klanten moderne oplossingen voor het dagelijkse langetermijnbeheer en -onderhoud van hun activa. De Groep dankt dit aan samenwerkingsverbanden met externe ondernemingen en aan de verwerving van participaties in innoverende bedrijven.

Naenex

Digitale tweelingen

Neanex, in which BESIX has been a shareholder since 2019, offers a single, easy-to-use portal that provides access to all data and information relating to a building or infrastructure, from its design and construction to its daily use. For the asset owner, this is a revolutionary solution for long-term operation and preventive maintenance.

Het Neanex-portaal is niet alleen een volledig ‘as-built’-dossier, maar kan ook ultramoderne oplossingen integreren, zoals realtimemonitoring van het gebouw of de infrastructuur, op voorwaarde dat het verbonden is met sensoren (Internet of Things) en specifieke applicaties voor slimme gebouwen (interactie op afstand).

Meer info: https://neanex.com

Slimme gebouwen

BESIX werkt sinds 2018 samen met Proximus, de Belgische ICT-leider op het gebied van slimme gebouwen. In zulke gebouwen zijn nieuwe technologieën geïntegreerd die de prestaties verbeteren op het vlak van comfort, duurzaamheid, onderhoud en gastvrijheid.

Ze geven hun huurders en eigenaars niet alleen meer efficiëntie en comfort, maar optimaliseren ook het energieverbruik en vereenvoudigen het onderhoud door inspectie vanop afstand en automatische detectie van anomalieën. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde technologieën zoals digital twins, Internet of Things, datawetenschap en artificiële intelligentie.

Het hoofdkantoor van de Nederlandse dochteronderneming van BESIX, in Dordrecht, is een voorbeeld van een slim gebouw van de volgende generatie dat kan worden beschouwd als een Europese referentie op dat terrein.

Dordrecht 2

Verwarmings- en koelingsabonnementen

Via ComTIS Energy biedt BESIX zijn klanten het concept van "Comfort as a Service" aan, waarbij duurzame verwarmings- en koelsystemen worden aangeboden via een abonnementsformule.

Meer info: https://www.comtis.be/nl/energy/

BESIX Stay: Unfold the city

A-STAY


Met BESIX Stay, beter bekend onder zijn commerciële merknaam A-STAY, verlegt BESIX de grenzen van innovatie in de hotelsector door met een meerderheidsbelang mee een nieuwe stedelijke, hippe speler op te richten en te beheren. Zo heeft A-STAY een wereldprimeur met een systeem om iemands handpalm mee te herkennen. Dat zorgt voor een veilige en gemakkelijke toegang, waarvoor het merk ook VLAIO-subsidies kreeg.

Meer info: A-Stay >> Unfold the city.

ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

BESIX werkt samen met universiteiten, instellingen en onderzoekscentra aan de ontwikkeling van oplossingen die vooral ecologisch en technisch relevant zijn.

Clean Air

BESIX Clean Air

 

BESIX Clean Air is een innovatieproject voor het maken van luchtfilterende panelen met mos. Die panelen zijn bedoeld om plaatselijk de concentraties fijn stof te verlagen en de algemene luchtkwaliteit te verbeteren.

 

De panelen werden ontwikkeld door medewerkers van BESIX in samenwerking met BESIX Environment, en met de onmiskenbare hulp van Innoviris (Brussels agentschap voor innovatie dat het project subsidieerde), de Universiteit Antwerpen, de Universiteit van Luik en Achilles Design.

Nieuwe materialen

BESIX neemt deel aan verschillende onderzoeksprojecten. Het gaat onder meer om de creatie van duurzame en gerecycleerde betonsoorten met de Universiteit Gent en de Block Research Group van ETH Zurich, innovatieve betonsoorten (zoals het Europese Smartincs-project voor zelfherstellende betonsoorten, waarvoor BESIX ‘Industrial Mentor’ is) en de recyclage van asfalt via BESIX Infra.

Een voorbeeld van dit soort samenwerking is de circulaire voetgangersbrug die BESIX bouwt voor het A16-project in Rotterdam (Nederland). Het ontwerp werd uitgevoerd door BESIX Engineering en de Block Research Group. Het is gebaseerd op de principes van ‘sterkte door geometrie’, wat betekent dat er geen wapening nodig is. Voor de constructie ontwierpen ze een flexibel bekistingssysteem, een textiel van gerecycleerde en natuurlijke vezels dat gemakkelijk en snel te monteren is. Het beton zelf is innovatief. Het is ‘groen beton’, d.w.z. gemaakt van gerecycleerd beton. Dankzij de structuur van de brug zal minder materiaal worden gebruikt, waardoor er minder cement nodig is.

Groen 3D-beton

3D2BGreen (2019-2022) is een onderzoeksproject rond het 3D-printen van beton, opgezet door de Universiteit Gent, BESIX, de start-up ResourceFull en het ingenieursbureau Witteveen+Bos. Het onderzoek is toegespitst op de ontwikkeling van duurzame betonmengsels die geschikt zijn voor speciale drukeenheden voor maritieme werkzaamheden.

speciale drukeenheden voor maritieme werkzaamheden. Het project wordt ontwikkeld met de steun van SIM Vlaanderen (Strategisch Initiatief Materialen) en wordt gesubsidieerd door het Vlaams Gewest (VLAIO). Het zal de kennis over duurzame en kosteneffectieve mengsels voor 3D-printen verbeteren.

3D Green
Member of logo