Nieuw emissieloos materieel BESIX

15 november 2022

In Rotterdam werkt BESIX mee aan de realisatie van een 11 km nieuwe snelweg tussen de A16 en de A13, die een 100% energieneutrale half verdiepte tunnel, verschillende knooppunten en viaducten omvat. Deze duurzame en innovatieve snelweg past perfect in de omgeving en zal de toegang tot Rotterdam aanzienlijk verbeteren tegen eind 2025, wanneer de snelweg wordt opengesteld voor het verkeer.

Vanaf de start van het project heeft BESIX de lat hoog gelegd om het project zo duurzaam mogelijk te maken. Met de steun van de opdrachtgever Rijkswaterstaat (RWS), de uitvoeringsorganisatie van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft BESIX onlangs op de bouwplaats een 100% elektrische, emissievrije telescopische rupskraan getest. De tests voor de verschillende hoofdfuncties en bewegingen van de kraan (heffen, rijden, zwenken) duurden zes opeenvolgende dagen en vonden plaats in reële bouwomstandigheden. De batterijen werden 's nachts volledig opgeladen en de gemiddelde autonomie bedroeg tien uur. Daarom besliste BESIX om te investeren in dit topmateriaal: de Sennebogen 653E.

Technische specificaties
Van den Heuvel Handel en Techniek bv, de Nederlandse verdeler van de Beierse bouwmachinefabrikant Sennebogen, heeft de oorspronkelijk door diesel aangedreven machine omgebouwd tot een volledig elektrisch aangedreven machine inclusief een geïntegreerd batterijsysteem. De prestaties zijn identiek aan die van een diesel aangedreven machine met als bijkomend voordeel dat de besturing geoptimaliseerd is door het hoge koppel van de elektromotor. De batterijen van deze nieuwe rupskraan zijn compatibel met de klassieke oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
Met een batterijcapaciteit van 210 kWh heeft de kraan een laadvermogen tot 50 ton en een reikwijdte tot 43 meter. Deze mastodont heeft niet alleen een nul uitstoot van CO2, maar is ook stil en zeer mobiel door zijn rupsbanden op moeilijk terrein, en heeft een rotatievermogen van 360° en allerlei laadmogelijkheden. Ondanks zijn omvang is de flexibele telescoopkraan ongelofelijk gemakkelijk te vervoeren dankzij zijn telescopische onderstel en het eenvoudige zelfmontagesysteem.

Energietransitie
Dit nieuwe emissieloze materieel van BESIX ondersteunt de doelstelling van BESIX om de CO2-uitstoot op zijn bouwplaatsen te verminderen en mee te werken aan de energietransitie door een geleidelijke elektrificatie door te voeren. BESIX Europe en tal van Belgische dochterondernemingen van BESIX werden in augustus beloond met de hoogst haalbare certificering op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder voor hun algemeen engagement om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat was al enkele jaren het geval in Nederland.

Sjoerd Gijezen, Sustainability Manager bij BESIX Nederland: “Onze klant Rijkswaterstaat heeft de ambitie de CO2-uitstoot te verminderen om tegen 2030 bouwplaatsen volledig emissievrij te maken. Daarom hebben ze dit pilootproject voor het inzetten van materiaal zonder uitstoot ten volle gesteund. Het stimuleert ons om verder te investeren in verduurzaming. De geleidelijke vervanging van thermisch materieel door elektrisch materieel in ons wagenpark zal ons verbruik van fossiele brandstoffen en onze CO2-uitstoot aanzienlijk ook doen dalen.”

Deze innovatieve elektrische telescopische rupskraan is ook in wereldpremière voorgesteld op Bauma in het Duitse München tijdens de meest toonaangevende beurs voor bouwmachines van de wereld.

Het A16-project is ook duurzaam op veel andere aspecten, die hier worden toegelicht. Meer informatie over de prestaties van BESIX op de CO2-Prestatieladder vindt u hier.

 

Member of logo