De reden dat wij als BESIX kiezen voor houtbouw is omdat het duurzaam is (CO2 vermindering), goed voor de natuur in de directe omgeving (minder uitstoot van stikstof), goed voor de medewerkers en omwonenden (minder fijnstof en geluidsreductie) en goed voor de mensen (leefklimaat en omgeving). Naast duurzaamheid zien wij ook voordelen voor de markt, de eerste schakels in de keten sturen financieel aan op vergroening. Duurzame gebouwen hebben naast deze duurzame voordelen eveneens een hogere financiële waarde voor banken, beleggers en particulieren. Binnen BESIX dragen wij op vele divisies bij aan verduurzaming. Ook binnen de utiliteitsbouw willen wij voorop lopen.
Het contract voor de bouw van het nieuwe Nederlandse hoofkantoor voor DPG Media in Amsterdam- Duivendrecht is hier ook een goed voorbeeld van. Het houten-hybride gebouw Mediavaert (ruim 44.000m²) biedt een gezonde, duurzame werkomgeving. Het wordt een van de grootste houten hybride kantoren ter wereld. In vergelijking met traditionele bouwmethoden als betonbouw levert de productie van hout aanzienlijk minder CO2 en stikstof op. Ook nemen bomen tijdens hun groei CO2 op, wat opgeslagen blijft in het materiaal. Dat betekent dat de houtconstructie van Mediavaert extra uitstoot beperkt en zelfs een potentieel positieve koolstofbalans heeft. Het gebouw is bovendien zeer energie-efficiënt (met onder meer ondergrondse warmte-/koudeopslag met een warmtepomp en zonnepanelen op het dak) en krijgt een BREEAM Excellent certificering.
Bij houtbouw kun je aan verschillende manieren van bouwen denken. Ten eerste houtskeletbouw. Dit is een hele traditionele manier van bouwen en geschikt voor woningbouwprojecten. Voor het realiseren van grote utiliteitere projecten is het niet mogelijk om gebruik te maken van houtskeletbouw. Hiervoor zijn houten elementen nodig die in de fabriek worden bewerkt om hogere sterktes te kunnen behalen. De meest toegepaste producten zijn Glulam en CLT. Glulam bestaat uit gevingerlaste lamellen die horizontaal verlijmd worden om grote lengtes te behalen. Op deze wijze onderstaan constructieve balken die homogener zijn dan balken van massief hout.
Een andere optie is CLT (Cross Laminated Timber). Hierbij worden kruislings gelamelleerde houten panelen verlijmd net als bij Glulam, waardoor het een grote sterkte en uniforme prestatie krijgt. Deze worden vaak toegepast voor vloeren en wanden. Bij CLT hebben contactgeluid en trilling extra aandacht nodig. Een van oplossingen hiervoor is het toevoegen van massa. Hierbij valt te denken aan het maken van een hybride vloerconstructie van CLT en beton.