Project Neeltje Jans, Nederland

Neeltje Jans Radartoren

Een signaalproject in Zeeland

Activiteit: Maritieme Werken

Neeltje Jans is een kunstmatig eiland in de Oosterschelde waar het Deltapark gevestigd is. In dit themapark kan de bezoeker zich informeren over de aanleiding en uitvoering van de Deltawerken.Dit is het grootste infrastructuurproject ooit gerealiseerd in de Nederlandse geschiedenis. Sinds september 2015 heeft het piepkleine eilandje er een nieuwe attractie bij: een volledig operationele, 115 m hoge radartoren met een recordbereik van 40 km.

Controlepost voor Scheldepassage

Op een pier die 1,5 km ver in zee reikt, vlakbij de Oosterscheldekering in Zeeland, staat het slanke silhouet van de radartoren Neeltje Jans. Het is een welkom gezicht voor de vele schepen die deze drukbevaren route nemen. De toren maakt deel uit van de Belgisch-Nederlandse radarketen langs de Schelde. Met deze laatste aanwinst kan men het scheepvaartverkeer tot op een afstand van 40 km observeren en volgen.

Rigiditeit is een must

De betonnen toren, die met klimbekisting werd uitgevoerd, heeft een bijzonder hoge structurele rigiditeit, wat zorgt voor een stabiel radarbeeld. Het maakt naaldvormig Neeltje Jans sterk genoeg om de elementen te trotseren voor de komende 100 jaar.

Windsnelheden tot 250 km/u aan de torentop werden gemeten op een schaalmodel 1/75 tijdens een windtunnelonderzoek. Deze heftige turbulentie zou het radarsysteem volledig kunnen deactiveren en de levensverwachting beperken. De radar is bijgevolg geplaatst in een niet-turbulente zone, op negen meter boven het hoogste punt van de toren.

Via een 3D BIM-model voegden we het traditionele voorontwerp en het uitvoeringsontwerp samen. Hierdoor konden we vroegtijdig ontwerpproblemen opsporen en oplossen. Dit vormde een belangrijke toegevoegde waarde voor een dergelijke slanke constructie met essentiële technische installaties.

 

De antenne is het cruciaal onderdeel van een radarsysteem en moet operationeel blijven onder alle weersomstandigheden. Om de afwijkingen op de radarsignalen te beperken werden aan het ontwerp zeer strenge eisen gesteld qua hoekverdraaiingen en torsie. Daarom hebben we bijzonder veel aandacht besteed aan de rigiditeit van deze slanke toren. Verticale nagespannen kabels zijn voorzien tot halverwege de torenschacht. Het betonmengsel C53/65 is speciaal ontworpen om een hogere elasticiteitsmodulus en een ontwerplevensduur van 100 jaar te garanderen.


Projectinformatie

Projectnaam

Neeltje Jans Radartoren

Contracttype

Design & Build

Locatie

Neeltje Jans, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Bouwperiode

2014 - 2015

Totale waarde

€ 3.1 miljoen

Awards

Betonprijs 2015

Gelijkaardige projecten

Member of logo