Project Maasbracht, Nederland

Regiocentrale-Zuid

Een architectonisch hoogstandje van o.a. glas en staal

Activiteit: Gebouwen

Naast het sluiscomplex van Maasbracht realiseerde BESIX ook de nieuwe Regiocentrale-Zuid. Een architectonisch hoogstandje van o.a. glas en staal, met op de eerste verdieping een uitkraging die het gebouw een ‘paddenstoelachtige’ vorm geeft. Vanuit dit slank en transparant ogende gebouw, ontworpen door architect Wiel Arets, worden vanaf 2013 negen sluiscomplexen op het Maasroutetraject aangestuurd. Combinatie BESIX-Siemens was verantwoordelijk voor de uitvoering.

De grootste uitdaging was om de wensen van de architect, binnen de tijd en het budget, te vertalen naar een constructief en technisch kloppend gebouw.

Erik Robouts
Projectleider

Stoer, strak en transparant

Voorheen werd de bediening van het Maastricht-Blefeld traject op iedere individuele locatie door een team uitgevoerd dat gehuisvest zat in aparte controlegebouwen. Tot in 2013 de Regiocentrale-Zuid het centrale gebouw werd voor de bediening van de sluizen, bruggen en stuwen verspreid over de tweehonderd kilometer lange Maasrivier. De constructie van dit nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen op een kelder grotendeels die gevuld is met de installaties bevat. De fundering is gemaakt van grindkernen en zorgt voor goede lastenverspreiding. De uitkragende verdiepingsvloer is gemaakt van zeventig centimeter massief beton dat gerealiseerd werd door een complex proces van betonactivering.

 
 

Projectinformatie

Projectnaam

Regiocentrale-Zuid

Categorie

Kantoren

Contracttype

Design & Build

Locatie

Maasbracht, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Externe partner(s)

Palte, WRI

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Bouwperiode

2010 - 2012

Onderhoudsperiode

2 jaar

Onderhoud door

BESIX Nederland en Siemens

Architect

Wiel Arets

Totale waarde

€ 18 miljoen

Oppervlakte

5000 m²

Capaciteit

30p

Hoogte

12.5 m

Grootte

1800 m²

Gelijkaardige projecten


Member of logo