Project Amsterdam, Nederland

Sluishuis

Een nieuw icoon en entree voor Amsterdam IJburg

Activiteit: Gebouwen

Amsterdam IJburg is een nieuwe, architectonisch hoogwaardige ontmoetingsplek rijker. Het gebouw slaat een brug tussen IJburg en het centrum van de stad. En met 442 diverse koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogel -en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca vormt Sluishuis een plek voor iedereen.

Markant Sluishuis

Sluishuis biedt een moderne en duurzame manier van wonen op en rond het water. Het is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken.

Sluishuis bestaat uit 442 energieneutrale koop- en huurappartementen en een programma met woonbootkavels, aanlegsteigers voor plezierboten, horeca, commerciële ruimtes en een volledig geïntegreerd waterlandschap met eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Het project is voor een groot deel publiek toegankelijk. Bewoners en bezoekers kunnen vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen.

Duurzaamheid staat centraal

De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.00, wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van uitstekende isolatietechnieken, driedubbele beglazing, warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van een Warmte Koude Opslag - systeem (WKO) in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ca. 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het project gewijd is. Bij het ontwikkelen van Sluishuis is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met lokale plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken. Op het dak geeft dit een prettige groene sfeer.

Naast de ambitieuze architectuur van BIG en Barcode Architects werd BESIX RED overtuigd door het ESG-engagement van het project, dat volledig in lijn ligt met onze waarden. Deze formule bleek succesvol en trok zowel de institutionele investeerder BouwInvest aan als individuele kopers die op zoek zijn naar een unieke woonervaring en een ESG-belegging


Projectinformatie

Projectnaam

Sluishuis

Expertise(s)

Residentieel

Contracttype

Design, Build & Finance

Locatie

Amsterdam, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland, BESIX RED

Externe partner(s)

VORM

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Bouwperiode

2017 - 2022

Architect

Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects

Project Website

www.sluishuis.amsterdam

Totale waarde

€ 70 miljoen

Capaciteit

380 energiezuinige appartementen, 4.000 m² commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten

Grootte

46.000 m² in omvang

Gelijkaardige projecten


Member of logo