Project Amsterdam, Nederland

Sluishuis

Blikvanger aan het water

Activiteit: Gebouwen

BESIX ontwikkelt in combinatie met VORM het Sluishuis in de opkomende wijk IJburg in Amsterdam. Het ontwerp is van de hand van de bekende Deense architecten Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. Het project kent een omvang van zo’n 46.000 m² en bestaat uit circa 442 appartementen. Sluishuis wordt een energieneutraal gebouw dankzij de integratie van innovatieve duurzaamheidstechnieken. 

Markant Sluishuis

De ligging van het Sluishuis tussen de dichtbebouwde stadskern enerzijds en de open landschappen aan de rand van Amsterdam anderzijds, zorgt voor een complexe omgeving in de nabijheid van zowel grote structuren als kleinschalige bebouwing. Het gebouw zal herleven door twee transformaties die het idee van wonen op het water uitdragen en ervoor zorgen dat het gebouw anders lijkt vanuit elk oogpunt. In de richting van het water wordt het gebouw verhoogd, zodat er een grote opening gevormd wordt die water van het Ijmeer tot op het binnenplein laat stromen. Dit optimaliseert de inval van daglicht en garandeert een mooi uitzicht voor de appartementen aan de binnenzijde van het complex. Het gebouw wordt trapsgewijs lager in de richting van de stedelijke wijk IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Sluishuis krijgt 442 residenties en werd volledig gebouwd op water. Het omvat ook een ondergrondse parking van twee verdiepingen onder de zeespiegel, aanlegplaatsen voor woon- en plezierboten en commerciële ruimte. 

Duurzaamheid staat centraal

Met het ontwerp is groots ingezet op ambitieuze duurzaamheidsparameters. Verschillende initiatieven en technieken worden geïntegreerd om ervoor te zorgen dat Sluishuis een passief gebouw wordt met een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01. Dit betekent dat het gebouw meer energie produceert dan het gebruikt. Naast duurzame materialen, vind je het volgende ook terug in het gebouw: 

  • zonnepanelen op het dak en op één van de eilanden
  • grondgekoppelde warmtewisselaars
  • driedubbele beglazing
  • gebruikersafhankelijke ruimteverwarming
  • gebalanceerde ventilatie
  • een warmterecuperatiesysteem 
Het Sluishuis past perfect in de strategie van BESIX om verder te groeien in Nederland, en dan specifiek in Amsterdam en in andere stedelijke gebieden. Het is een integraal en ambitieus project, waarbij onze internationale ontwikkel- en bouwervaring kan bijdragen aan het succes. We zijn trots om dit iconisch gebouw samen met VORM te ontwikkelen en te realiseren!

Jeroen Philtjens
Directeur BESIX Nederland

Projectinformatie

Projectnaam

Sluishuis

Categorie

Residentieel

Contracttype

Design, Build & Finance

Locatie

Amsterdam, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland, BESIX RED

Externe partner(s)

VORM

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Bouwperiode

2017 - 2020

Architect

Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects

Project Website

www.sluishuis.amsterdam

Totale waarde

€ 70 miljoen

Capaciteit

380 energiezuinige appartementen, 4.000 m² commerciële en/of gemeenschappelijke ruimten

Grootte

46.000 m² in omvang

Gelijkaardige projecten


Member of logo