Project Utrecht, Nederland

Hogeschool Utrecht

Nieuwbouw campus

Activiteit: Gebouwen

De opdracht voor het nieuwe onderwijsgebouw van de Hogeschool Utrecht aan de Heidelberglaan is in handen van Spark, een combinatie van BESIX en Strukton Worksphere. 

In opdracht van de Hogeschool Utrecht bouwt het consortium SPARK, een partnerschap van BESIX en Strukton Worksphere, een nieuw pand van zeven verdiepingen hoog. Het project wordt uitgevoerd op basis van een DBM-contract: Design, Build & Maintenance, met een gunning van het onderhoud voor vijftien jaar. Het gebouw op het Science Park Utrecht wordt het nieuwe onderkomen van vier instituten van de voormalige faculteit Economie en Management en de instituten van de faculteit Media, Communicatie en ICT.

Vanaf de straatkant is het bijzondere atrium te zien dat zich vanaf de begane grond over de zeven verdiepingen uitstrekt en bovenin door een glazen kap wordt afgesloten. Beneden in de hal zijn eetgelegenheden gepland. Om dit alles in goede banen te leiden zijn hoge akoestische eisen meegenomen.

Het pand krijgt zijn kenmerkende uiterlijk doordat het houten skelet van de gevel bedekt is met verschillende kleuren in goud- en bruinschakeringen. Aan de achterkant springen twee auditoria van elk twee verdiepingen hoog ‘uit’ de gevel.

Tijdens de bouw was het afwerken van dat atrium een uitdaging, want voordat de kap geplaatst kon worden moesten alle grote elementen in het atrium geplaatst zijn. Om tijd te besparen is er op niveau vier een tijdelijke voorziening aangebracht die de drie verdiepingen eronder waterdicht maakte. Daardoor kon daar alvast begonnen worden met de afwerking, voordat het hoogste punt bereikt was. Een andere bijzonderheid zijn de vloeren van gespannen beton over de volledige oppervlakte. Hiervoor zijn geen balken gebruikt. Een deel van de wapening wordt vervangen door voorspankabels met hoge treksterkte.

Projectinformatie

Projectnaam

Hogeschool Utrecht

Expertise(s)

Scholen

Contracttype

Design, Build & Maintenance

Locatie

Utrecht, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Externe partner(s)

Strukton Worksphere

Opdrachtgever

Hogeschool Utrecht

Bouwperiode

2016 - 2018

Onderhoudsperiode

2018 - 2033

Onderhoud door

BESIX, Strukton

Architect

Schmidt Hammer Lassen Architects

Totale waarde

€ 37.9 miljoen

Oppervlakte

22.000 m² (bruto)

Hoogte

8 verdiepingen

Gelijkaardige projectenGerelateerd nieuws

Member of logo