Project Rotterdam, Nederland

Maastoren

Landmark in de skyline van Rotterdam

Activiteit: Gebouwen

De Maastoren is een elegant gebouw met twee torens, een laagbouw van 105 meter en een hoogbouw van 165 meter. De gevel van de hoogbouw verandert van kleur in 23 schakeringen, van antraciet onderaan tot wit bovenaan. De bovenste twee verdiepingen van het gebouw worden ingenomen door een boardroom met een glazen gevel.

Complex project

Onder aan de Maastoren bevindt zich een glazen uitbreiding die de cafetaria, het restaurant en een grand café herbergt. De grillige structuur ervan was niet eenvoudig te bouwen. De hoofdingang van het gebouw is uitgerust met een overkragende luifel van 10 meter, die de valwind breekt en ervoor zorgt dat de fietsers op de openbare weg veilig kunnen voorbijrijden.

All-in service

BESIX was verantwoordelijk voor het totale project, van de bouwkuip en funderingen in de Maas tot de inrichting in opdracht van Deloitte. Het project ging moeizaam van start, onder meer wegens onverwachte bodemcondities voor de bouwkuip en engineeringproblemen met de prefabelementen voor de gevel. Zodra die problemen waren opgelost, werd voor de hoogbouw een strak bouwschema aangehouden van één verdieping per week en later zelfs drie verdiepingen per twee weken.

Tijdens de structurele werken zorgde de zeer beperkte omvang van de locatie voor een bijzondere logistieke uitdaging. Het was essentieel dat de vrachtwagens de prefab muur en vloerelementen tijdig konden aanleveren.


Projectinformatie

Projectnaam

Maastoren

Categorie

Hoogbouw

Contracttype

Design & Build

Locatie

Rotterdam, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Opdrachtgever

OVG Projectontwikkeling

Bouwperiode

2006 - 2009

Architect

Dam & Partners + Odile Decq Benoit Cornette Architectes Urbanistes

Totale waarde

€ 84.4 miljoen

Gelijkaardige projecten


Member of logo