Project Rotterdam, Nederland

Montevideo Toren

Breinbrekende wolkenkrabber

Activiteit: Gebouwen

Sinds 2005 pronkt de 152 m hoge Montevideo in Rotterdam of het ‘Manhattan aan de Maas’. Het ontwerp is geïnspireerd op de wolkenkrabbers in New York uit jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Door de aanwezigheid van diverse facilitaire diensten speelt dit woon/werk-complex in op de wensen van de moderne stadsmens. Om goed bij de gebruikseisen en architectonische wensen aan te sluiten, kreeg de toren een hybride constructie van staal en beton: uniek in Nederland. Het gebouw bevat in feite een logische stapeling van constructieve principes, waarmee een optimaal ontwerp is verkregen.

Zoektocht naar efficiëntie

De Montevideotoren in Rotterdam werd in november 2005 opgeleverd en op 19 december 2005 ingehuldigd. Ten tijde van de oplevering, was het de hoogste woontoren in Nederland. BESIX heeft ermee een totaalproject gerealiseerd: vanaf de funderingen en de ruwbouwwerken tot de laatste verflaag, en zelfs tot en met de begeleiding van de finale kopers. Hoewel BESIX gespecialiseerd is in hoogbouw, was Montevideo geen standaardproject. De diversiteit van woningen maakte het extra complex. Samen met ING Real Estate, Mecanoo Architecten, enkele adviseurs en een kostendeskundige startte BESIX de continue zoektocht naar efficiëntie. Ondanks dat het concept al grotendeels vastlag, hebben we toch nog enkele noodzakelijke veranderingen kunnen doorvoeren.

We werden verzocht om mee te denken over een optimaal realiseerbare constructie en we bewezen al direct hieraan invulling te kunnen geven. Zo bleek er bijvoorbeeld budgettair een probleem te zijn om het project rond te krijgen. BESIX bracht hier een aantal oplossingen aan.


Onze meerwaarde

Het project realiseren binnen het vooropgestelde budget bleek een probleem. BESIX stelde voor drie extra verdiepingen toe te voegen. Qua extra kosten viel dat alleszins mee, maar er waren wel extra woningen te verkopen waardoor het financiële plaatje gunstiger uitpakte. Ook de voorziene “M” op de top werd weggelaten omdat het te duur werd. Wij stelden een alternatieve installatie voor die toeliet de «M» te integreren in de totaliteit van de installatie om zo te komen tot een budgettair haalbare oplossing. Door continue naar efficiëntie te zoeken, verhoogde BESIX de mogelijkheden voor het project.

Een breinbreker

Voor Montevideo moest alle creativiteit worden aangeboord om specifieke problemen het hoofd te bieden. Het begon al met de funderingen. We moesten een damwand plaatsen die de kademuur beschermde tegen wijkingen veroorzaakt door de druk van het heien. Het team moest continue elke minimale beweging van de kade monitoren. Tegelijkertijd moest BESIX ook schade door trillingen aan het aanpalende Hotel New York zien te voorkomen, en de overlast voor hotel- en restaurantgasten zien te beperken. Om tegemoet te komen aan de vraag van de klant om een vrij indeelbaar interieur te hebben, bestaat de toren uit drie constructies. Het onderste gedeelte is een geschoorde constructie van verticale en diagonale stalen kolommen gevuld met beton. De daarboven gelegen 26 verdiepingen zijn uitgevoerd met dragende betonwanden met daartussen betonvloeren. De hoofddraagconstructie vanaf verdieping 28 is een open staalstructuur. De overgangen tussen de verschillende constructies, de verspringingen in de gevelvlakken en de materiaalkeuze maakten van Montevideo een breinbreker.

Projectinformatie

Projectnaam

Montevideo Toren

Expertise(s)

Hoogbouw, Residentieel

Contracttype

Build

Locatie

Rotterdam, Nederland

Stakeholder(s)

BESIX Nederland

Opdrachtgever

ING Vastgoed Ontwikkeling

Bouwperiode

2003 - 2005

Architect

Mecanoo Architecten

Totale waarde

€ 67.9 miljoen

Gelijkaardige projecten


Member of logo